beats by dre cheap

mudrost...Ne umijem, ne znam. Eto rijeci koje se veoma tesko izgovaraju, eto istine koja se jako tesko priznaje, jos teze prihvata. A ipak nije sustina u znanju i umijecu, vec u mudrosti. To su razlicite stvari.

Gonjeni strahom da ne zaostanemo, htjeli bismo da sve znamo, sve umijemo, sve mozemo. Plasimo se da nas ne preteknu, ne ostave za sobom, da se ne uzdignu iznad nas. Zaboravljamo pritom da i drugi, kao i mi, znaju i umiju malo, ponajmanje oni koji se najbezobzirnije laktaju, najvise prse, najbucnije galame.

Civilizacija u kojoj zivimo nametnula nam je nadmetanje kao bit i cilj zivota. Besmislica. Svako ljudsko bice ima vrijednost po sebi i za sebe. Te vrijednosti su neuporedive.

Ljudsko znanje i ljudske moci su ograniceni.

Mudrost ne pociva na sveznanju i svemoci. Mudrost pocinje sagledavanjem i prihvatanjem vlastitih ogranicenosti, vlastitog neznanja, vlastite nemoci.

Sakupimo hrabrosti da sebi bar ponekad kazemo – ti to ne umijes, ti to ne mozes, ti to ne znas – i napravicemo veliki korak napred.

Mudar covjek ne tezi da bude bolji od drugih, zato se nikada ne osjeca gorim. Mudar covek zeli da bude istovetan sa sobom. Da se ostvari, ne da se uzdigne iznad bilo koga. I upravo zato se nikada ne osjeca unizenim.

Mudar covjek se preispituje umesto da osuduje, bilo sebe bilo druge.

Mudar covjek veruje u sebe jer je nacisto sa sobom, sa onim sta umije, zna, moze i, sto je jos vaznije, sa onim sto ne umije, ne zna, ne moze. Sveopsti vapaj zbog manjka samopouzdanja pokazatelj je sveopsteg odsustva mudrosti.

Mudrost nije zbir znanja, umijeca i vjestina. Mudrost je odnos prema sebi, prema drugima i prema zivotu.

Dobra motivacija
http://777sedam.blogger.ba
05/05/2009 17:55