beats by dre cheap

Da li si mrkva, jaje ili zrno kafe???

 

Kćerka se žalila svom ocu na težak život i rekla kako ne zna više kako da se suprostavi životnim problemima i teškoćama,kako nema više snage za borbu;jer čim riješi jedan problem,već je pred njom drugi i teži od prethodnog.
Njen otac,koji je bio kuhar po zanimanju,odveo ju je u kuhinju.Uzeo je tri lonca,napunio ih vodom i stavio ih na vatru.Za kratko vrijeme voda u posudama počela je da ključa.U prvi lonac je stavio mrkvu,u drugi jaje,a u treći nekoliko zrna kafe, zatim ih je ostavio da se kuhaju neko vrijeme.
Kćerka se nije mogla strpjeti,jer nije znala šta njen otac tim postupkom želi reći i dokazati.
Otac je isključio štednjak,pa je izvadio mrkvu iz vode i stavio je u posudu,a isto je uradio sa jajetom i kafom.Pogledao je kćerku i upitao: "Šta vidiš"?
- "Vidim mrkvu,jaje i zrno kafe",odgovorila je.
Zatražio je od nje da opipa mrkvu i osjetila je da je mrkva jako mehka i krhka.Onda je zatražio da oguli jaje i vidjela je da je ono tvrdo i skuhano. Rekao joj je da pomiriše kahvu,a ona se nasmiješila kad je osjetila njen bogati miris.
-"Ali šta sve ovo treba da znači"?,upitala je začuđeno.
-"Znaj,kćeri moja,da su i mrkva i jaje i kahva prošli kroz isto stanje, boreći se sa istim neprijateljem-'ključalom vodom`,ali se svaki od njih suprotstavio na različit način.
Mrkva je bila tvrda i jaka,ali je vrlo brzo omekšala i oslabila u ključaloj vodi.
Jaje je čuvala njegova jaka ljuska,ali ne zadugo i ono se skuhalo u vreloj vodi i promijenilo iz tečnog u tvrdo stanje.
Dok je kahva sasvim drugačija.Njeno zrno je ostalo isto,naprotiv - ona je uspjela promijeniti vodu!A ti??
Da li si mrkva koja je naizgled jaka,ali,čim naiđes na manje prepreke i teškoće,oslabiš i gubiš snagu?
Ili si jaje mehkog srca koje,kad naiđe na probleme, postaje jako.Tvoja ljuska (vanjski izgled)se ne mijenja,ali se mijenja tvoja unutrašnjost tako da tvoje srce ostaje tvrdo,jako i gorko?
Ili si zrno kahve koje izmijeni vrelu vodu(a ona je izvor bola)tako što je čini ukusnom i daje joj lijep miris.Ako si kao zrno kafe,ti svoju okolinu činiš boljom,vrijednijom,ti teškoću sebi olakšavaš tako da ona bude olakšica umjesto teškoće i problema,brige i tuge.
Razmisli kćeri moja,kako ćeš se suočiti sa svim problemima i teškoćama ovoga svijeta??
Da li si ti mrkva,jaje ili zrno kahve?

Dobra motivacija
http://777sedam.blogger.ba
17/05/2009 09:13