beats by dre cheap

Poklon Ljubavi

Gledao je covjek pun simpatije mladu zenu koja je usla sa stapom i trazila oprezno svoj put kroz autobus do sjedista koje joj je rekao da je slobodno,rukama je opipavala mjesto,polako sjela na njega i spustila svoj stap kraj sebe i svoju torbu na svoje krilo.
Vec je prosla godina dana od kako je Safija,34 god, oslijepila.Zbog pogresne dijagnoze doktora, izgubila je potpuno ocni vid.Iz jednog dana u drugi,bila je bacena u potpuni svjet tame,ljutnje, frustracije,samosazaljenja.Nekad tako neovisna, snalazljiva i borbena licnost,sad tako ovisna o svima i teret svakom.

"Kako je se ovo meni moglo desiti?"plakala je cesto,srce joj se grcilo od bola i ljutnje.Ali ne vazno koliko je plakala i molila,znala je da se njen vid vise nece povratiti.Oblak depresije se uzdigao iznad Safije,koja je inace uvjek bila optimisticna licnost,sad je sve dublje tonula u svoj svjet tuge i depresije.Jedino na sta se jos mogla da oslanja posle Allaha,je bio njen muz, Meradz.


Meradz je radio u vojsci i volio je svoju suprugu Safiju svim svojim srcem.Kad je ostala bez vida, gledao je svoju zenu kako tone u beznadje i depresiju,bio je odlucan da pomogne svojoj zeni da povrati svoju snagu i samopouzdanje u sebe kako bi opet postala samostalna.Njegov trening u vojsci ga je pripremio na mnoge sensitivne situacije i kako da se u njima ponasa,ali znao je da ce u ovoj biti veoma tesko,i da ce ova bitka biti teza od svih.

Napokon,Safija se osjecala spremnom da se vrati nazad na svoj posao,ali problem je bio kako ce doci do svog radnog mjesta?Inace je isla autobusom,ali sad je se previse plasila sama da se usudi na tu pustolovinu.Meradz se ponudio da je vozi svaki dan na posao i da je vraca sa posla,uprkos tome sto je njegovo radno mjesto bilo na sasvim drugom kraju grada .


Na pocetku,ovo je bilo udobno rjesenje za Safiju a i muz je osjecao da ispunjava svoju obavezu i da pruza zastitu svojoj supruzi.
Ipak,uskoro je Meradz,shvatio da ova taktika nece moci funkcionirati,jer je bila previse kaoticna ali i skupa.
Safija ce morati poceti opet da ide sa autobusom.
I pri samoj pomisli da joj to spomene, zgrozao je se i plasio se da joj to predlozi.Jos uvjek je bila previse senzitivna,ljuta.Kako ce reagovati ?


Kao sto je i predpostavljao,Safija je bila zgrozena od te ideje,"Pa ja sam slijepa,kako cu sama da idem sa autobusom,osjecam se kao da me odbacujes!"

Njegovo srce se slomilo kad je cuo ove rijeci,ali znao je da se to mora uraditi.Obecao je Safiji ,da ce on svako jutro i popodne ici sa njom na autobus, i biti pored nje dok god ona ne savlada to do te mjere da mu sama kaze da je spremna sama da ide na taj put.
Dvije sedmice pratio jeisao je sa njom,vodio je za ruku i ucio je da koristi svoja ostala cula, najvise svoje culo sluha,da obrati paznju na situaciju oko sebe,na zvukove itd.Tako je Meradz pratio svoju hanumu svaki dan u svojoj vojnickoj uniformi na posao i sa posla,vodio je za ruku i brizno se brinuo za nju.


Pomogao joj je da se malo upozna i sprijatelji sa vozacem autobusa,koji bi joj mogao malo izaci u susret i pomoci joj oko pronalazenja slobdnog sjedista.Koji bi je ponekad uspjevao nasmijati cak i na danima kad je bila veoma skrhana i neraspolozena,kad bi pala pri ulazu ili izlazu iz autobusa.Svako jutro su odlazili skupa a njen muz bi onda uzimao taxi do svog posla.Iako je ova opcija bila jos teza i jos skuplja od one prve, Meradz je znao da je to samo pitanej vremena kad ce Safija biti spremna sama da ode na autobsku stanicu i nazad do kuce.Vjerovao je u nju i njen borbeni duh.Poznavao ju je kao zenu koja se nije bojala nikakvih prepreka u zivotu i koja se uvjek borila do kraja, kao zenu koja se nije nikad predavala.

Napokon,Safija je odlucila da je spremna da pokusa da krene na put sama bez muzeve pratnje.Ponedeljak ujutro je krenula put stanice,prije nego sto je izasla iz kuce,bacila je ruke oko svog muza i zagrlila ga cvrsto,on je bio njen privremeni pratioc ali i najbolji prijatelj.Punile su joj se oci suzama ,suze ponosa i srece zbog njegove lojalnosti prema njoj,njegovog sabura i ljubavi za nju.Prvi put je krenula sama,ona svojim putem a on svojim.

Ponedelja,Utorak,Srijedu,Cetvrtak,svaki dan je bio bez problema,i Safija se nije nikad bolje osjecala. Uspjevala je!Isla je na posao potpuno sama!

U Petak Safija je dosla na autobusku kao i inace. Kad je izlazila iz autobusa,cula je vozaca kako joj se obraca"Sestro,ja vam zavidim !"


Safija nije bila sigurna,da li se vozac njoj obraca ili ne.Ipak,na cemu bi ko mogao da zavidi slijepoj zeni koja je jedva smogla snage za zivota u protekloj godini dana.Znatizeljno je upitala vozaca "Zasto zavis meni ? "

Vozac odgovori"Sigurno se morate lijepo osjecati kad znate da vas neko toliko voli i pazi,cuva i prati ? "

Sad jos zbunjenija,Safija ga upitala"Ne razumijem, o cemu govorite?"

Vozac joj odgovori"Pa znate,svako jutro u ovoj protekloj sedmici jedan mlad i otmjen gospodin u vojnickoj uniformi stojao je preko puta autobuske stanice na ulici i cekao da vi udjete u autobus i nebi krenuo sa mjesta dok se nebi uvjerio da ste vi sigurno sjeli na mjesto pratio bi vas pogledom kad izadjete iz autobusa sve dok ne udjete u zgradu u kojoj radite ,poslao bi vam jedan vazdusni poljubac i lagano mahnuo,i cekao dok potpuno ne nestanete u zgradi.Vi ste jedna zaista sretna zena.

Suze radosnice su lile niz Safijine obraze,iako ga nije mogla vidjeti svojim ocima,uvjek je osjecala njegovu prisutnost u svojoj blizini.
Bila je toliko sretna,neopisivo sretna,jer joj je dao veci poklon od vida,poklon koji nije morala da vidi da bi u njega vjerovala.- Poklon ljubavi,koja donosi svjetlost,tamo gdje je tama bila.

Dobra motivacija
http://777sedam.blogger.ba
25/07/2009 01:36